Eten en zo

“Dat kan ik beter” denk ik bij het zien van het zoveelste kookprogramma op de televisie.

In het programma van Net 5 zien we een aantal mensen bij elkaar komen om voor elkaar te koken. In één van de afleveringen zie ik dat een halfgaar/halfrauw parelhoentje wordt geserveerd. “Moet nog wat nagaren” zegt de kokkin.

Om je dood te lachen, zo onderhand weet iedereen wel dat je gevogelte absoluut gaar moet eten, vanwege de vele schadelijke bacteriën.

Het lijkt trouwens wel of er steeds meer kookprogramma’s voorbijkomende op de bewegende schemerlamp, uiteenlopend van echte chefs die de rest op het verkeerde been zetten, tot echte topkoks als Ramsay en den Blijker die schelden en afzeiken tot kunst hebben verheven. En dan is daar onze publiekslieveling, the naked chef. Jamie , die zo heerlijk creatief kan koken. Rommelend in kasten en laatjes tovert hij de heerlijkste gerechten op tafel. Hij gooit en smijt met ingrediënten, bestempeld alles als ‘absolute delicious’. Het lijkt wel of de simpelste dingen bij hem standaard in de koelkast voorradig zijn, uit zijn keukenladen tovert hij prachtige producten om zijn eenvoudige maaltijden te verwerken tot culinaire hoogstandjes. In een televisieprogramma zien we Jamie door Italië reizen. Hij typeert alles als lovely, als zijn vrouw en kindjes niet op zijn verjaardag kunnen zijn zien we hem een oude rotschuur omtoveren tot een verjaardagsdecor om van te watertanden, alle nieuw gemaakte vrienden zijn erbij, zingen en eten zich een slag in de rondte.

Terug naar de eigen keuken. Twee jaar geleden hebben we de bouwkeuken laten vervangen door een inbouwkeuken. Een heerlijkheid om de dagelijks terugkerende warme hap te vervaardigen. Het blijft natuurlijk altijd wel lastig om elke dag iets eetbaars op tafel te zetten, zeker als er nogal wat smaakverschillende types aan tafel zitten. Ikzelf wordt helemaal gelukkig van pasta’s en salades, de man des huizes wordt hier niet warm of koud van. Bedenk daar een kind-van-bijna-18 bij die eigenlijk niets lekker vindt, en een ventje-van-10 met eetproblemen en het plaatje is compleet. Zo is het dagelijks diner in dit huishouden verworden tot een discussie “wat eten we vandaag?

In vroeger huwelijksdagen sleepte ik op vrijdag de kookboeken uit de kast en bladerde tot ik iets nieuws had gevonden, op zaterdag werden de boodschappen gedaan. Heel vaak werd er smaakvol getafeld, een enkele keer verdween de in elkaar gekunstelde prak in de vuilnisbak om vervangen te worden door de Belgische keuken. Met de kindertjes erbij moest er natuurlijk gezonder gegeten gaan worden, tot het moment van de vierde verjaardag lukte dat prima. Daarna werd het eten minder en minder om tenslotte gewoon “niks meer lekker” te vinden. Nu de dames ouder worden, komt het steeds vaker voor dat we weer samen aan tafel zitten.

Vanavond genieten we van een recept van Joop Braakhekke: een echte Hollandse Pot.

Zuurkool met spek.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

6 reacties op Eten en zo

 1. Zo zit je ook al aan de winterkost daar bij jullie? Lekker hoor…Nou ik ga zo pitten Ada mazzels maar weer en droom maar lekker van tropische zeeen…En vergeet de kwallen niet.

 2. Marijke zegt:

  Heerlijk zuurkool! Wij aten gewoon hollandsche sla!

  ps. ja ik heb geknuffeld en gezoend met die flippers en ook echt bij ze in het water gestaan. Een werkelijk heel bijzondere ervaring!

 3. Antje zegt:

  Zuurkool met spek? Héérlijk meid, zou er zo nog zin in krijgen, ware het niet dat ik moet slapen….;-}
  Wij hadden vorige week ook al hutspot, kan best in september.
  Meestal doe ik op vrijdag alle boodschappen en moeten we gewoon daar van maken wat er van te maken valt….
  Maar we eten iedere dag lekker, we zijn ook nog maar met zijn tweetjes, dan lukt dat prima….Hier zijn ook andere tijden geweest met verschillende smaken en ook vegetarisch….

 4. menrike zegt:

  Lus ik niiiiieeeeee…!!!

 5. Billy zegt:

  mij mag je ook altijd zuurkool met spek voorschotelen, Daatje!

  Eten….een feest!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.