Van binnen leven

Dscf2797Walter heeft zo zijn eigen manier van leven. Soms is dat uitbundig en breed lachend maar vaker lijkt hij "van binnen" of "naar binnen" te leven. Je ziet hem dan als het ware vertrekken naar zijn eigen binnenste en hij wordt volledig onbereikbaar. Als hij moe is vertrekt hij regelmatig, maar ook als het hem allemaal teveel wordt of als hij in een nieuwe situatie zit. Dan neemt hij de tijd om in zichzelf de informatie te ordenen en het geheel overzichtelijk te maken. Zijn ogen krijgen een wat wazige uitdrukking en zijn mond vertrekt tot een rechte streep; de uitdrukking op zijn gezicht wordt vlak en horizontaal. Totale afwezigheid en opgeslotenheid; niet bereikbaar voor enig commentaar. Het zijn die momenten waar zijn diepe autisme het sterkst tot uiting komt. Nooit ben ik verder verwijderd van mijn kind dan op die momenten. Hij sluit ook mij buiten zijn wereld en is in zijn eigen wereld doodeenzaam.

Dscf2799 Gelukkig duren die "wegwees" momenten niet zo heel lang. Zodra hij in zijn eigen ikje de boel weer "op orde" heeft zie je zijn ogen weer ophelderen; de mondhoekjes gaan weer omhoog in een zachte glimlach. Hij kijkt bijna meisjesachtig in mijn richting, keert terug naar de werkelijkheid van het moment. Heen- en weer schuifelend met zijn billen zoekt hij zijn plekje op de picknickbank waar een bakje warme patatjes op hem staat te wachten. De kleine prins is terug in ons leven, in onze beleving van de dag.

Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

3 reacties op Van binnen leven

 1. Antje zegt:

  Ja, voordat alles in zijn binnenste een plekje heeft gevonden is hij er niet, maar wat krijgt hij daarna een ontzettend lief koppie…..
  Dan zou ik hem wel even willen knuffelen, maar daar zit Walter niet op te wachten!!

 2. geertje zegt:

  Heeft niet iedereen van die momenten? Misschien wat op een andere manier, misschien op een moment dat er niemand is die dan kan zeggen dat je onbereikbaar bent. In deze complexe wereld met zoveel prikkels, vind ik dat niet gek.

 3. Mireille zegt:

  Dit is precies waar de schrijver van het nummer “voel wat ik voel voor jou” over schrijft. Moeilijke momenten voor iedereen om Walter heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.