Sneeuw-moe

De mensen zijn het zat, nou ja, de oude mensen dan. Ze hebben er genoeg van gehad én gezien. Vermoeid schuiven ze de gordijnen open om voor de zoveelste keer de witte wereld te aanschouwen. Prachtig die sneeuw, maar voor de ouderen en moeilijk ter been mensen is het allang niet leuk meer. Er wordt geklaagd dat het de zoveelste-zaterdag-zondag in een rijtje is dat ze niet of slechts met hulp naar buiten kunnen. Kinderen worden ingeschakeld om de boodschappen te doen, en zelf zuchten ze achter de gordijnen dat het nu echt niet leuk meer is. In mijn herinnering had je vroeger nog wel vaak van dit soort winters. Je werd s ‘morgens wakker met de ijsbloemen op je raam en in huis was het koud. Alleen in de woonkamer was een gaskachel en later ook in de keuken. Het duurde nog jaren voordat in het rijtjeshoekhuis waar ik ben opgegroeid centrale verwarming zou worden aangelegd. We schaatsten zolang het ijs het toeliet, al dan niet op je eigen schaatsen of de schaatsen die je doorkreeg van je oudere zus. Ik had een witte bivakmuts om mijn oren te beschermen tegen de kou, we droegen warme wanten en aten stamppot en dronken chocolademelk. Vroeger lijkt zo lang geleden, zo ver weg. Mijn moeder zette s ‘morgens je schoenen bij de kachel, soms mocht je je laarzen aan, maar liever niet, want die moesten uit op de gang op school en dan liep je de hele dag op je sokken. Ach mijn moeder. Ze deed zo vreselijk haar best om goed voor ons te zorgen. Juist in deze dagen moet ik er veel aan denken. Het zorgen is totaal omgedraaid, moeder heeft nu zorg nodig, veel zorg. De aanstaande verhuizing grijpt haar enorm aan. Ze is moe en onzeker in haar bewegingen. Ze eet en slikt moeilijk; is rillerig en af en toe verdrietig. De laatste dagen in haar huidige stekkie worden ingevuld zodat ze niet teveel alleen zit tussen de dozen en lege kasten. Nog twee nachten slapen……
© A.H.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bericht. Bookmark de permalink .

9 reacties op Sneeuw-moe

 1. Antje zegt:

  Schaatsen, echt de hele lange winter….mijn zwager jarig eind november, mijn zus eind februari en volgens mij schaatsten van verjaardag naar verjaardag…..
  Het ruimen van de sneeuw begint mij een beetje te vervelen, maar voor de rest kan ik er nog wel van genieten, het lopen en de boodschappen gaan voorzichtig.
  Erg oud ben ik nog niet, maar wel voorbij de zes kruisjes….
  Vanmorgen was ik ook al weer aan het sneeuwruimen, de zoveelste zondag al!!
  Straks lekker op verjaardagsvisite, dat is gezelliger en dan zien we morgen wel weer.
  Voor je moeder is dit gewoon een afscheid van een deel van haar leven, dat is altijd moeilijk, iedere keer weer wat inleveren valt niet mee.
  Wees maar lief voor haar, maar dat ben je zo ook wel!!
  Liefs van mij

 2. Wondelgijn zegt:

  Ik kan er niets aan doen, maar ik geniet me suf van al die sneeuw! Ben vast in een verkeerd land geboren…. Ik zou het niet onaardig doen in Oostenrijk, Zwitserland of Noorwegen/Zweden denk ik… 😉
  Hoewel ik de zomer ook wel weer erg fijn vind hoor!! En ja, misschien komt het ook wel omdat ik nog niet zo oud ben als onze ouders…. moet nog maar afwachten hoe ik het dán ga ervaren!
  Veel sterkte over 2 dagen… Ook voor je moeder!!

 3. Billy zegt:

  ik ben dan geen oud mens, maar ik geniet ook niet echt van sneeuw. Behalve de mooie plaatjes die het oplevert, is er niks dan ellende. Ook jonge mensen kunnen weg glijden, met de wagen verkeerd terecht komen…
  Nee, geef mij toch maar de lente en zomer!

  Ooit komt de tijd dat we allemaal zorgen nodig hebben, Daatje. Hopen maar dat we dàn kunnen rekenen op net zo’n hulpzame kids als jij…

  Groetjes!

 4. Wondelgijn zegt:

  Voor warme chocomelk en (erwten)soep ben ik altijd te porren in de winter! Dus, inderdaad, wie weet… 😉

 5. Oh ja hoe herkenbaar met dat enkelglas in de ramen en dan de ijsbloemen op de ruiten waar je als kind aan likte want je moest toch de winter een beetje proeven. Soms wil ik er nog wel aan likker maar het staat zo raar voor de overburen zo’n likkende vent aan de ramen en dan nog eens wat, door het dubbelglas hebben we geheel geen bloemen meer op de ruiten. Tsss een gemis hoor.

 6. Sorry Daatje hij is weer los, laat um maar…

 7. Nicole zegt:

  Wat heb je dit mooi geschreven. Wat is het toch wonderlijk dat op een gegeven moment de rollen omdraaien, en je als kind gaat moederen over je moeder.

 8. rinus zegt:

  Hoi Ada
  ja dat deden wij vroeger ook schaatsen tot aan het einde van de winter en als het dooide gingen we over de ijsschotsen lopen en een nat pak halen daar was mijn moeder heel blij mee, dus niet.
  Maar ja de sneeuw verveelt mij niet ben drie weken ziek geweest en klauter nu weer bij de wal omhoog.
  Dus sneeuwruimen deed ik niet dat deed vrouwtje Antje.
  Liefs Rinus

 9. hanneke zegt:

  als het verse sneeuw is viond ik het nog wel mooi, maar die smeltzooi brr. en die gladheid, nee doe mij maar voorjaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.