Rugperikelen

Het blijft aanmodderen met Walters rug en heupen. Hij gaat steeds meer scheef lopen en af en toe maakt hij zo’n vreemde zwabberbeweging. De revalidatiearts was er niet gerust op en dus gingen we maar weer eens naar het WKZ. De orthopeden kennen hem daar al van eerdere akties en dat maakt het gesprek iets makkelijker. De scoliose zet door en zijn heupen staan ernstig scheef, er moet een nieuw beleid komen. Mischien een brace; “Nee dok, dat belemmert hem veel te veel in zijn bewegingsvrijheid en zijn mobiliteit, dat levert altijd negatief gedrag op”. Een lig-orthese dan? Nee, ook niet, na jaren hangen en wurgen kan hij eindelijk de nacht doorslapen, dat zou ernstig gevaar kunnen lopen, en ook dat geeft weer geen garanties op herstel. Meer fysio? Yes, dat klinkt goed, zet maar even op papier. Operatief ingrijpen? Nee, ook niet, inmiddels weten we dat mensen met een ernstige beperking maar moeilijk te revalideren zijn, zijn loopfunctie zou dan voorgoed kunnen verdwijnen en zijn kwaliteit van bestaan zou ernstig zijn aangetast. Lekker zwemmen en lekker bewegen, dansles van Marjolijn en in de rolstoel bij lange(re) afstanden, en dat alles binnen het kader – overdaad schaadt, en rust roest.

We maken géén vervolgafspraak, maar spreken wel af dat we elk moment kunnen bellen als er een acute situatie ontstaat. Ons kind wordt niet geopereerd om de simpele reden dat het waarschijnlijk meer kwaad dan goed doet aan zijn lichaam, zijn loopfunctie én zijn kwaliteit van leven. Bij pijnklachten krijgt hij paracetamol, hij hoeft ( van ons ) niet in een corset of vastgegespt in een orthopedisch matras, zonder te kunnen draaien. Walter blijft gewoon lopen, met behulp van een beetje fysio, zwemmen en dansen. Ieder jaar een beetje krommer, een beetje schever, maar zonder beperkende, ingrijpende toestanden aan zijn lieve lijf.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Rugperikelen

 1. lastige keuze maar zo te lezen de juiste!

 2. Billy zegt:

  zorgen, zorgen, zorgen…
  Sterkte hoor, Daatje!

 3. Antje zegt:

  Wat voor Walter het beste is dus….. Mocht het ooit nog anders moeten, dan kan het altijd nog, maar nu eerst maar op deze manier verder….. je hebt zo weinig keus…….

 4. Moeders weten altijd wat het beste is voor hun kind.
  Denk dan ook dat jij de juiste keuze maakt!
  Goed gedoet, meisje!

 5. folkersmeisje zegt:

  Je hebt geen andere keus dan er het beste van te maken. En hoe dat moet, weet niemand beter dan jij lieve Da.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.