Dag, tot ziens.

Ik ga bewust even afscheid nemen voordat zijn kleine uitgevochten lijfje in zijn kist zal worden gelegd. Wat een verschil met hoe hij eruit zag toen ik binnenkwam in deze woning om daar aan het werk te gaan. Langzaam leerde ik hem beter kennen en we hadden vaak veel plezier samen, een klein lachje kon zomaar uitdraaien op een grijns van oor tot oor en dan werd ik geknuffeld en aangeraakt door dit bijzondere mensenkind. Dagen zat ik naast zijn bed in het ziekenhuis, niet wetend wat te doen, maar er gewoon zijn, en hem te kunnen kalmeren als de epilepsie hem te pakken had. De goede periodes werden steeds korter en langzaam maar zeker kwam het besef dat deze weg alleen zou eindigen in een sterfbed.

Toen ik vorig jaar naar de andere kant van de woning verhuisde verloor ik hem toch een beetje uit het oog. De kaart die ik kreeg met zijn foto en een bedankje erop heb ik hier in mijn eigen werkkamertje, dichtbij. Zo af en toe gaf ik hem nog zijn medicatie en dan was er altijd een soort van herkenning. Voor mezelf was het belangrijk dat ik naar zijn moeder toe liet merken dat ik hem ( en haar ) niet zomaar kon vergeten.

De laatste vrijdag in mijn vakantie kwam het bericht van zijn sterven; de Schepper vond het genoeg en verwisselde voor hem het tijdige voor het eeuwige. Maandag zat ik even stil aan het bed waar hij lag, zo mager, zo weinig over van de vrolijke jongen die hij ooit was, maar tegelijk mooi en rustig, zo kenden we hem niet, zijn leven stond in het teken van ernstig gehandicapt zijn.

Woensdag hebben we afscheid genomen in een dienst die helemaal in het teken stond van zijn leven en niet van zijn sterven. We vierden zijn leven, en waren verdrietig omdat het zo zwaar en moeizaam is geweest, omdat het zo anders had kunnen zijn. Bij het liedje van Racoon ( don’t give up the fight ) breek ik op mijn enkels af. De zorgen van de afgelopen tijd om Walter, het sterven van de derde bewoner in pakweg anderhalf jaar, het is me even teveel.

Op het allerlaatst wordt mijn blik gevangen door zijn lijfje in de kist in het stilte centrum en in mijn hart weet ik het zeker, het is niet voorbij, dit is voor hem een nieuw begin veel mooier en beter dan het hier op aarde ooit is geweest. Dag mannetje, ik heb van je gehouden en zal je missen, tot ziens!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dag, tot ziens.

 1. astrid zegt:

  lieve Ada wat heb je prachtig over mijn boy jouw vriendje geschreven ..tranen lopen over mijn wangen het gemis is zo groot maar ik weet hij danst op de gouden straten xxx

 2. Carin zegt:

  Mooi geschreven. Ik zal hem ook voor altijd missen. Kus, carin.

 3. Billy zegt:

  slik…

  veel sterkte aan alle betrokken familie en vrienden!

 4. hartelijkehothulk zegt:

  Zit hier in tranen.

  Omdat………….., omdat wij dit van dichtbij ook hebben meegemaakt met ons neefje wat naast ons woonde.
  Als de ernstige ‘klapper’ komt, rent ons schoonzusje ons huis binnen en mijn vrouw springt in de auto om naar het ziekenhuis te rijden.
  Luid claxonerend racetted zij door het verkeer en is in no-time daar, echter hij wordt onmiddelijk per ambulance naar Amsterdam vervoert.
  En ’s avonds opent hij nog één keer zijn ogen en zegt zachtjes verslapt door de meds, “pappa…….mamma”, waarna hij stierf.

  Zijn moeder zong altijd “Michel overcome” ( op de wijze van “We shall overcome”)

  En ook Michel leeft nu beter dan hier, geloven wij!

  Veel sterkte Daatje
  Heel veel sterkte!

 5. Antje zegt:

  Deze jongen komt nu in een heel ander bestaan, geen pijn, geen handicap, maar loslaten is altijd moeilijk…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.