Grip

Iedereen die Daatje een beetje kent ( of een heel beetje, zo u wenst ) weet dat ze graag grip heeft. Grip op het dagelijks leven, grip op werkzaamheden, grip op alles waar je maar grip op kan hebben. En dat gaat niet altijd, dat is dan dus meteen weer een leerdoel. Soms heb je geen grip, kan je zaken niet sturen of vormen, dan moet je het maar gewoon laten gebeuren en daar doe je dan mooi helemaal niks aan.

Zo verloor Daatje absoluut grip op de situatie toen de griep vorige week haar te pakken had. Toen collega eenmaal had gezegd dat “ik beter naar huis kon gaan” rolden de waterlanders spontaan volledig griploos over de wangen, er was geen zakdoek tegen bestand en een zonnebril zou belachelijk zijn geweest na de regen van die dag. Ik voelde me al dagen zo ontzettend uitgeput, zo leeg en doelloos dat het bijna een psychisch randje kreeg, en dat is Da niet van Daatje gewend. Uiteindelijk in bed rolden de tranen het kussen helemaal nat en snotterend en snuffend was daar de overgave aan de slaap, maar niet alvorens een afspraak te hebben afgezegd, dat dan weer wel. Na een ruime 8 uur van een soort van sub-coma keer ik terug in het leven van de dag, moe, bezweet en uitgeput. Na vier dagen ben ik vandaag weer naar het werk gegaan om meteen weer grip te verliezen; besprekingen gaan niet zoals ik had bedacht en een vergadering verloopt anders dan gepland. Na ruim 6 uur kruip ik moe en kribbig achter het stuur om naar huis te rijden.

In de keuken herstel ik me weer, rammel met pannen en eten en dan komt het meestal wel weer goed, zo ook deze keer.

Een soort van griploze situatie dus, de laatste dagen, en dan, midden in de dag kom je je collega tegen, een enkele blik zegt meer dan duizend woorden. We begrijpen elkaar zonder verdere communicatie, gaan even snel aan de slag en hervinden onszelf en elkaar in het werk. Vandaag zingen we niet samen, dat komt een andere keer wel weer. Vandaag zoeken en vinden we grip op een situatie, we spreken onze zorgen uit en dat geeft verbinding.

Ik maak vast een lijstje met smartlappen, die brullen we binnenkort wel weer driestemmig met z’n tweeën daar ben ik niet bang voor. Maar vandaag zijn we, voor ons doen, rustig en zakelijk. Dat kunnen we namelijk ook heel goed, en dat is dan iets wat maar weinig mensen van ons weten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Daatje aan het werk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Grip

  1. Wondelgijn zegt:

    Grip of Griep…. het scheelt maar één letter… Rustig aan!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.