Ik voer bewind.

Lieve Walter.
Ik voer bewind, of zeg je dat niet zo? Het wachten is op de officiële papieren, maar ik ben alvast begonnen. Tenslotte is het mijn taak tot de dood ons scheidt of als ik te oud wordt om te voeren, maar tot die tijd voer ik bewind. Kort gezegd moet ik dus zorgtoeslag voor je aanvragen (gedaan, valt reuze mee) de zaken rond je zorgverzekering op orde maken (gedaan met behulp van papa) was een heel proces, want je moest een machtiging afgeven aan de zorgverzekeraar en dat was een beetje lastig want je hand wilde geen tekening zetten en dus bleven de papieren ongetekend in de kast liggen. Gelukkig wilde dokter Paula wel een handtekening zetten, we vroegen een Digid voor je aan en na een lange, lange weg van veel telefoontjes is het gelukt. Ik zal maar niet herhalen wat ik heb gezegd tegen het mannetje aan de telefoon van de zorgverzekeringsmaatschappij….
De brave borst wilde wel met ons meedenken, en vroeg me de telefoon bij je oor te houden en dan kon hij vragen of je het ermee eens zou zijn als ik alles voor je zou regelen, en als je dan “ja” zou zeggen (of een geluid zou maken) dan zou het mannetje van de zorgverzekering dat goedkeuren. Mensonterend vond ik dat, alsof je een dier een geluid laat maken en dat dan beschouwt als een bevestiging. We kozen voor een andere weg, en vroegen de AVG (arts verstandelijk gehandicapten) een verklaring op te stellen. En zo geschiedde.
Diezelfde verklaring had ervoor moeten zorgen dat je niet mee hoefde naar de rechtbank; maar het mevrouwtje van de administratie van de rechtbank besloot je een standaard brief te sturen waarin je werd “opgeroepen te verschijnen”. Telefoontjes mochten niet baten, we zouden in gebreke blijven en wellicht voor de 2e keer opdraaien voor de proceskosten, en dus togen we met ons hele gezin naar de rechtbank; de rechter trok de wenkbrauwen iets op en vroeg verbaasd waarom we je hadden meegenomen. Vriendelijk en beleeft hebben we haar verteld hoe we zo op dat idee waren gekomen.
En nu voer ik bewind. Ik hou je inkomsten en je uitgaven bij, je hebt een pinpas én een spaarrekening, ik bewaar bonnetjes en zorg ervoor dat je voldoende saldo overhoudt als de maand al op is. Via een app is dat een fluitje van een cent tegenwoordig.
Nog even wachten wat de eigen bijdrage is aan het CAK omdat je tenslotte kost en inwoning hebt op de woongroep, en dan mag ik een boedelbeschrijving maken. Een actueel overzicht van je bezittingen, je bank- en spaarrekening. Ieder jaar verantwoording afleggen; in kaart brengen waar het geld van je Wajong uitkering naar toe gaat. Het aanvragen daarvan wat trouwens een redelijk simpele taak. Je vult een berg papieren in en dan heb je het geluk dat er een keuringsarts met je mee gaat denken. “Ik zal het u niet aandoen mevrouw om te zeggen dat u met Walter in Almere op een keuring dient te verschijnen, tenslotte heeft u het al zwaar genoeg”. Ik was bijna in tranen bij zoveel begrip en het meeleven in de stem van de dokter.

Je zou bijna vergeten dat we nu mogen uitrusten van alles wat gedaan moest worden, maar zo voelt het wel, terwijl het eigenlijk pas net begonnen is. Maar dan lees ik op de site van het UWV dat ook jij vakantiegeld krijgt, en dat de uitkering elk jaar een beetje meer wordt, en dat er een extra stukje geld komt in september omdat je bij de allerlaagste inkomensgroep zit.
Kijk ook dat is Nederland, we zorgen met elkaar voor elkaar!

“Glimlach”…………..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 1000 kleuren blauw. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.