Altijd “aan”

Lieve Walter,
Vorige week was het in het nieuws. Kinderen die met slaapproblemen kampen omdat ze altijd “aan” staan, teveel schermpjesgedrag zullen we maar zeggen, en dan waarschijnlijk vooral in de avond voor het slapen gaan. De blauwe licht doet wat met je koppie en dan wil het gaan slapen niet zo lekker. In het ernstigste geval komt zo’n kind helemaal niet meer in slaap en eindigt het in een slaapkliniek. Opvallend dat t.v. kijken op heel veel volwassenen het tegenovergestelde effect heeft, die vallen als in blok in slaap 🙂
Vanmorgen zat ik in gesprek met een andere zorgmoeder. Beroepsmatig ben ik een aantal zaken aan het regelen in het gezin. De moeder is moe en een beetje verdrietig; we hebben hard gewerkt het afgelopen jaar en zijn nu toe aan de laatste loodjes. “Misschien is wel het zwaarste van het zorgmoederschap dat je altijd -aan- moet staan. Dat kost veel energie, en als je dan op enig moment de balans opmaakt en je kijkt achterom is het een wonder dat je nog overeind staat”
Soms moet je gewoon toegeven aan dat gevoel, uithuilen, verdrietig zijn en misschien zelfs boos, om tenslotte weer door te kunnen.
Dat -altijd aan- gevoel ken ik maar al te goed. Mij overkomt het niet meer dat ik hals-over-kop naar het ziekenhuis moet of zoiets en ik kom er dan achter dat mijn telefoon thuis op tafel ligt. Mijn tas staat altijd klaar met een soort van survival pakket. Geld, telefoon, medicatie, zakdoekjes en misschien moet ik je “niet reanimeren” verklaring er ook maar eens bij gaan stoppen. De auto staat altijd met voldoende benzine voor de deur, je weet tenslotte maar nooit. Als de telefoon gaat en de naam van je woongroep staat in het schermpje ben ik eigenlijk al een soort van half-onderweg. Altijd “aan” en dat heeft helemaal niets te maken met blauw schermpjeslicht, of een computer verslaving. Ik kan prima mijn telefoon een paar uur niet zien, maar ik heb hem wel altijd bij me. Altijd “aan” zelfs nu je onder begeleiding woont en ik best wel eens even -uit- zou kunnen. Op de achtergrond is er altijd het gevoel van “ik moet er zijn” als je me nodig hebt, of als er iets aan de hand is.
Ouders van zorgkinderen, broers en zussen, ze staan altijd “aan” tenminste als je gelukt hebt. Want soms is batterijtje leeg, of uitgeput, haken broers en zussen af, zijn ouders zorg- en zorgen moe en kunnen ze niet anders dan -uit- gaan.
Ouders-op-afstand kunnen dan even de tijd nemen om weer op te laden, maar voor ouders van het zorgkind-thuis is dat vaak moeilijker. En daar maak ik me hard voor, dáár wil ik “ontzorgen” en meedenken, en op zoek gaan naar oplossingen; soms in heel kleine dingen en als het moet in heel grote dingen.
Vader en/of moeder zijn van een zorgkind, het valt om de donder niet mee. Maar het is te doen, zeker als je de juiste mensen treft op je weg. De zoektocht om die te vinden is een gevalletje levenslang, maar wie goed kan zoeken, wie om hulp durft te vragen, wie erkent dat je het niet alleen kan, die gaat het vinden, zeker weten!
PS: zou je die I-Pad nu niet even aan de kant leggen? 🙂

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 1000 kleuren blauw. Bookmark de permalink .

3 reacties op Altijd “aan”

 1. Joop van Eijk zegt:

  zo is het Ada het is en blijft een grote zorg ik ben trots op jullie zoals jullie het doen
  lieve groeten Joop

 2. Bineke zegt:

  Ben ook een moeder die zo’n aanknop heeft. Wordt niet altijd begrepen door de buitenwacht. Maar zolang we kunnen zullen we blijven meedenken en meekijken in de zorg voor ons kind

 3. Gwennie zegt:

  Tegenwoordig heb ik de ‘nightshift’ aan staan op mijn digitale apparatuur (wel allemaal van Apple…) Dat zorgt ervoor dat het vervelende blauwe licht ‘s-avonds uit gaat, waardoor onze hersens niet wakker blijven! Geweldig!!
  Maar ik ben het eens… mag de iPad af en toe uit alsjeblieft?? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.