Geweld

Lieve Walter,
Ik ben niet van geweld, tenminste als we het over fysiek geweld hebben, met woorden kan ik, en daar ben ik me heel goed van bewust, genadeloos uithalen, verfijnd scherp de waarheid aankaarten, ik vecht liever met geschreven woorden dan met gebalde vuisten. Maar liever kies ik ervoor om te vluchten of te bevriezen en zeg ik helemaal niks en sluit me af voor gedoe om me heen.
Vanmiddag waren we bij je om te wandelen. Je hebt vandaag een betere dag dan gisteren, verteld de begeleiding. Gisteren was er chaos en daar kun je niet zoveel mee, en als ze dan ook nog met wandelen een andere route kiezen, dan ben je alle veiligheid kwijt. Vandaag gaat het gelukkig beter; de begeleidster die vandaag voor je zorgt heeft goed op je gelet, zo werd duidelijk dat je van een bepaald YOU TUBE filmpje op je tablet plotseling heel verdrietig werd. Geen idee wat het was, maar ze hebben snel de geschiedenis op je tablet gewist, zodat het filmpje niet meteen weer bij de eerste keer naar voren komt. Wat een machteloosheid moet je dan ervaren, er gebeurt iets op een filmpje wat je niet begrijpt, je kan het niet uitleggen en het doet je zoveel verdriet dat je ervan gaat huilen. Walter en huilen, dat is een ongebruikelijke combinatie. Schreeuwen en krijsen, dat klopt wel, maar huilen en verdrietig zijn is helemaal niet passend bij wie je bent.
Als we aan de wandel zijn blijft het in mijn hoofd rondzingen. Wat zou ik graag een keer echt helemaal begrijpen wat er in je omgaat, wat zou ik je graag lang en zorgvuldig observeren om een poging te doen erachter te komen wat het precies is in dat filmpje wat je zo verdrietig maakt. Het is één van de miljoen dingen die ik zo graag van je zou weten. Hoe je je dag doorbrengt, wat er werkelijk in je omgaat, wat er van je geworden was als……, van welke muziek zou je houden, en van welke films of tv series. Wat vind je lekker om te eten, en welk land zou je willen bezoeken. Wie zouden je vrienden zijn geweest en hoe zou je weekend eruit hebben gezien?
Honderden dingen die in jouw leven anders gaan dan hoe het zou zijn gegaan als alles anders was geweest.
En ja, ik weet dat andere ouders ook niet alles (meer) weten van hun 20 jarige zoons en dochters. Ik wist ook niet precies wat je zussen uitspookten toen ze 20 waren. Maar heel veel weet ik wel, in ieder geval zoveel meer dan van jouw leven.
En als iemand nu zegt dat ik dankbaar moet zijn om het feit dat je goed verzorgd wordt, en dat je gelukkig bent op de Amerpoort, dan voel ik misschien wel genoodzaakt om over te gaan tot fysiek geweld.
Vandaag ben ik niet dankbaar, ik ben verdrietig omdat mijn kind verdrietig is om een onduidelijk iets in zoiets triviaals als een YOU TUBE filmpje.
Mijn hart huilt om jou.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Geweld

 1. baasbraal zegt:

  HEEL logisch. Nergens word je zo agressief van als van machteloosheid, je kin willen beschermen en het niet kunnen! Denk aan je lieve, sterke moeder van een heel bijzonder kind.

 2. Mrs. T. zegt:

  Het zal inderdaad wellicht die machteloosheid zijn waar Janneke het over heeft. Je zou het zo graag anders zien voor jouw bijzondere kind, maar dat is jullie niet gegeven.

 3. Joop van Eijk zegt:

  lieve Ada kun jij wat nummers opgeven aan mij welke Walter leuk vind dan kan ik daar een cd of een stick van maken en kan hij ze afluisteren als hij daar de mogelijkheid voor heeft laat maar even weten wat je hier van vind dan wil ik dat voor mijn VRIEND maken in overleg uiteraard met jou of Mari hij krijgt van mij ook een koptelefoon geen pruts ding maar een goeden
  vriendelijke groet Joop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.