Leren

Lieve Walter,
“Een leven lang leren, van de wieg tot het graf en dan is het áf”
We leren wat af in ons bestaan, van eenvoudige dingen naar complexere zaken. Zo leerde jij als jong ventje om rechtop te kunnen zitten en te kunnen lopen, daar kregen we hulp voor van een fysio. Later leerde je drinken uit een beker en eten met aangepast bestek. Het is je nooit gelukt om je eigen tanden te poetsen of om jezelf te wassen, maar gelukkig hebben andere mensen ervoor geleerd om je hierbij te kunnen helpen. Die mensen, de begeleiding van je woongroep, leren op hun beurt weer allerlei trucjes en handigheidjes van elkaar en in allerlei trainingen, en wie langer in het vak zit weet dat in de kleinste dingetjes vaak de grootste kracht ligt. Wie als begeleider de training: Samenwerken in de Driehoek heeft gevolgd (bedacht en uitgewerkt door Chiel Egbert) heeft een stap in de richting gemaakt om te leren hoe je moet omgaan met ouders van “het zorgkind”. Er wordt gesproken over gealarmeerde ouders, maar nooit over “lastige ouders”en geloof me, daar zijn er meer van dan je denkt. Ik volgde de cursus als begeleider, als ouder, en later was ik aanwezig als ervaringsdeskundige ouder als de training werd gegeven op de Amerpoort. Als begeleider kreeg ook ik te maken met “gealarmeerde ouders”. Vaders en moeder die het “altijd beter weten, die je als begeleider onder druk zetten, die in de buurt van de zorgwoning gaan posten om te kijken of ze je op een fout kunnen betrappen, die collega’s tegen elkaar uitspelen, je proberen om te kopen” het hele circus is voorbij gekomen. Wat voel je je dan machteloos, je gaat extra je best doen om ze maar tevreden te houden, en juist vanwege dat verkrampte gedrag ga je fouten maken. Duizend dingen die goed gaan, vallen weg tegen één enkel foutje. Dingen die thuis ook fout waren gegaan, worden je in een zorginstelling altijd extra zwaar aangerekend.
Als ouder leerde ik dat ik mijn plek moet weten als ik in de zorgwoning ben, of in gesprekken met begeleiding en deskundigen. Regels en afspraken van de woning moet ik respecteren of bespreekbaar maken wat ik liever anders zou zien. Uiteindelijk heb jij er last van als ik tegen de huisregels in ga. Onduidelijkheid in de structuur levert altijd gedrag op. Thuis heb je immers ook regels als je met meerdere mensen onder één dak woont, waarom zou dat verschillen in het zorghuis? En waar we je zussen helpen waar dat kan met klussen of oppas, zo helpen we ook als jouw huis moet worden opgeknapt, daarin verschil je helemaal niets met ieder ander kind wat “op kamers” woont.
De mooiste rol is voor mij weggelegd als ik ik mijn ervaringsdeskundige schoenen stap. De verbinding tussen ouders en begeleiders zal me altijd fascineren. Wat maakt dat begeleiders soms zo respectloos spreken over ouders, en hoe komt het dat er ouders zijn die alles beter kunnen en weten, het zijn vragen waar ik zo graag een antwoord op zou willen krijgen. Ik zou willen verbinden waar relaties op scherp staan, waar begeleiding en ouders lijnrecht tegenover elkaar staan. Waar ouders een machtspositie denken te hebben en begeleiders moegestreden raken.
Ik zou willen dat alle mensen die met je te maken hebben van elkaar leren, en dan hoeven we het niet altijd met elkaar eens te zijn, dat geeft niets. Alles wat je van elkaar leert komt jou ten goede, en daar hebben we veel voor over. En daarom gaan we helpen als de woning moet worden opgeknapt, denken we mee over de inrichting en steken we de handen uit de mouwen als dat nodig is. Voor mij zijn dat wat kleine klusjes, en voor papa de wat grotere zaken. Met een beetje geluk zijn er nog wel wat helpende handjes te regelen in de familie, en ook de begeleiders zetten hun beste beentje voor om van de woning een “gezellig thuis” te maken.
Over een paar weken/maanden laten we de foto’s zien en zijn we met z’n allen trots op het resultaat 🙂
Mocht iemand naar aanleiding van dit schrijfsel mee willen helpen, je bent van harte welkom! Ik bak wel wat lekkers voor bij de koffie……

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 1000 kleuren blauw. Bookmark de permalink .

2 reacties op Leren

  1. Mrs. T. zegt:

    Samen de boel opknappen is niet alleen fijn, maar vaak ook gezellig.

    Hoe gaat het met jouzelf nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.