Bijstellen

We zitten op de rand van het podium van het Cultureel centrum van Amerpoort. Het is donderdag avond en dan is dat de place-to-be. Zijn zoon is een bekende van Walter en wij zijn als ouders al zo lang met elkaar onderweg dat we met een gerust hart kunnen zeggen dat we elkaar goed kennen.
“Hij komt nu bijna niet meer thuis” zegt hij, en in zijn ogen glinstert het verdriet. “Ik werd er niet leuker op als hij thuis was, en daarvan werd hij ook niet leuker”
Het klinkt eenvoudig, maar er gaat een wereld van wikken en wegen aan vooraf. Waar doe je als ouder goed aan, als je voor de zoveelste keer je verwachtingen moet bijstellen, als je kind zich van je losmaakt terwijl jij wilt vasthouden, als je het gevoel van falen maar niet uit je kop kan krijgen omdat je kind het bij zijn woongroep beter lijkt te hebben dan thuis.
het is het gevecht van iedere zorgouder, wat jij wil en wat het kind wil ligt soms mijlenver uit elkaar, en telkens weer schuif je op, geef je toe en laat je het gaan, vaak tegen je hart en gevoel in. Het verstand wint het van het hart, en je laat het kind daar waar het kind gelukkig is, ook als je soms grote vraagtekens hebt bij de gang van zaken in de zorgwoning.
O, wij zorgouders. Wat zouden we graag willen dat het anders was, maar dat is niet zo en dus doen we een knieval en gaan we ervoor, omdat er geen keuzemogelijkheid meer is.
“Ik heb erom gejankt” zegt hij, en ik weet dat, als ik nu op zijn gevoel ga praten er weer emoties zullen zijn. En natuurlijk mag dat, maar nu even niet. Nu genieten we van een rondrijdende Walter en een andere jongeman die mee staat te brullen in de microfoon, schuddend met zijn lijf en hoofd. Straks krijgt hij iets te drinken en misschien ook wel iets te eten en hangen we in de kroeg als een stelletje volleerde kroegtijgers met een cola en een appelsap.
Opnieuw stellen we bij, opnieuw leveren we in, en opnieuw herpakken we onszelf als ouders, gewoon omdat het moet, en omdat het niet anders kan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in 1000 kleuren blauw. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.