Gemis(t)

Lieve Walter,

Ik kan intens genieten van de herfst, de verkleurende bomen, het kruidige in de lucht, gek genoeg zelfs van de mist die in de afgelopen twee nachten is ontstaan en die zich dan zo mooi door de zon laat oplossen. Zachtgeel schijnsel in wazig wit, alsof de wereld zichzelf filtert en de scherpe randjes van het leven wat minder zichtbaar worden. Een spinnenweb helemaal bezaaid met waterparels en het friskoude van de herfst prikkelend in je neusgaten. ’s Avonds weer kaarsjes aan en af en toe de verwarming.

Hoe is dat eigenlijk voor jou, ervaar jij het wisselen van de seizoenen ook, ruik je de veranderende geuren buiten en zie je dat bijna alle bomen op de Amerpoort van kleur veranderen? Hoe het groen toch iets ander groen wordt en er een prachtig kleurpallet ontstaat in de blad verkleurende bomen en struiken? Het is één van de dingen die ik me zo vaak afvraag als ik aan je leven denk, tijdens warme zomeravonden en op frisse winterochtenden. Vroeger ging ik wel eens met je fietsen in de regen, je spreidde dan je handen en keek naar boven om maar zoveel mogelijk van de regen te voelen op je gezicht. Gek genoeg was het fijne ervan verdwenen als we stil gingen staan, dan begon je te wrijven over je wangen om het klamme nat van je gezicht af te krijgen. Als jong kind stond je voor het raam te staren naar de zacht neervallende sneeuw en kon je niet wachten om naar buiten te gaan, bij de eerste warme dag werd het zwembad opgezet en poedelde je in het water tot het tijd was om naar bed te gaan. Met je zusjes fietsten we naar het strandje en dan liep je in je blote voeten op het zand totdat het tijd was om naar huis te gaan. Gouden tijden, lang geleden toen ik dacht dat ik het nog jaren zou kunnen volhouden.

En toch liep het allemaal anders, je gedrag veranderde toen je leeftijd in de dubbele getallen terecht kwam. Beginnend pubergedrag en steeds vaker schreeuwpartijen en uiteindelijk zelfs geweld. Vaak op jezelf gericht, later ook op anderen. Slapen is altijd al een dingetje geweest, eten trouwens ook. Je werd groter en sterker, en ik vermoeider en bang voor de tijd die eraan zat te komen en die ik niet tegen kon houden.

Wat heb ik je gemist en wat doe ik dat nog iedere dag. Als je helemaal gezond was geweest dan zou ik je vast ook niet (meer) iedere dag thuis hebben, misschien had je je geboortedorp wel achter je gelaten, studeerde je ergens of maakte je een wereldreis, of was je gewoon aan het werk in de brood en koeksector of in de vis, zoals zoveel andere mannen van jouw leeftijd doen hier in het dorp. Stiekem heb ik altijd gehoopt dat je zou gaan studeren en dan natuurlijk iets heel belangrijks doen in de zorg of zakenwereld. Allemaal kapotte dromen, nooit-uit-gekomen wensen, maar niet gek toch? Iedere ouder droomt van een toekomst voor zijn of haar kinderen, iedere ouder hoopt dat het goed gaat met het kind, dat het gezond mag zijn en een leven heeft met zinvolle bezigheden, vrienden, liefde en geluk.

Er is denk ik geen ouder die het leven wenst wat jou leven nu is, hoe het er nu uitziet. We stellen onze verwachtingen steeds bij, laten steeds meer dromen los, en verzanden in een leven waarin dankbaarheid voor de zorg een verplichting is geworden, zelfs als er dingen helemaal mis gaan zien we altijd weer dingen die wél goed zijn gegaan, alsof de misser verplicht vergeten moet worden.

En zo zitten we gevangen in de leven vol ge-mis(t) en we weten niet of we in het gebied zitten waar de zon het gaat winnen of daar waar de mist blijft hangen.

Want het ergste van gemis, is dat het er zo vreselijk is…..

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gemis(t)

  1. Mrs. T. zegt:

    Ik weet vaak niet wat te schrijven. Vind het zo mooi hoe jij je gevoelens met ons deelt. Sterkte. Weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.